Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Nastavení cookies

Zde můžete nastavit používání souborů cookies podle vlastních preferencí.

Technické cookies

jsou nezbytné pro správné fungování webu. Technické cookies musí být vždy aktivní (nelze je individuálně deaktivovat), proto se pro jejich využívání souhlas neuděluje.

Analytické cookies

nám umožňují porozumět, jak web využíváte, abychom jej mohli zlepšovat. Analytické cookies umožňují měření výkonu webu (počtu návštěv a zdrojů návštěvnosti). Takto získaná data zpracováváme souhrnně, bez použití identifikátorů ukazujících na konkrétního uživatele.

Personalizované cookies

ukládají informace o Vašem osobním nastavení webu. Personalizované cookies potřebujeme k tomu, abychom přizpůsobili web a jeho chování co nejvíce Vašim potřebám a zájmům.

Reklamní cookies

nastavují prostřednictvím tohoto webu naši reklamní partneři. Reklamní cookies nám umožňují zobrazovat takový obsah, který bude zajímavý a užitečný právě pro Vás.

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ingrovy dny

Historie

HISTORICKÉ SOUVISLOSTI

Věříme, že ač je doba dynamická, v roce 2024 jsme spolu oslavili padesátý ročník akce, která nebyl pouze přehlídkou vědeckých publikací a několika málo vybraných přednášených příspěvků, ale byl především setkáním a diskuzí pro širší skupinu odborníků zabývajících se společnou tématikou potravin.

Úhel pohledu výrobního technologa, inspektora dozorového orgánu, nutričního specialisty nebo vědeckovýzkumného pracovníka může být v některých problematických otázkách sice jiný, ale ve výsledku se tito odborníci většinou v hodnocení jakosti potravin shodují. Do toho promlouvá aktuálnost některých témat, což může být dané jejich medializací. Na to vše se snažíme reagovat při tvorbě programu konference.

Naše Mendelova univerzita v Brně před pár lety s nadšením a hrdostí oslavila 100. výročí svého založení (1919–2019), a také s úctou oslavujeme jednotlivá výročí patrona naší alma mater viridis G. J. Mendela (20. července 1822, Hynčice – 6. ledna 1884 Brno). Vysoká škola zemědělská (VŠZ) byla zřízena zákonem č. 460/1919 Sb. a složená z odboru hospodářského a odboru lesnického. Výuka potravinářství začala vlastně již v tomto roce díky prof. Václavu Vilikovskému a jeho předmětu Zemědělský průmysl. V roce 1948 až 1952 zde působil technologický odbor VŠZ složený z vědeckých odborníků a pedagogů slavných jmen, byli to prof. Bohumil Hošpes (lihovarnictví a škrobárenství), prof. Josef Taufer (moravská zootechnická škola), prof. Josef Prokš (laktologie a mlékárenství) a dále prof. František Lom (ekonomie zemědělství a potravinářství), doc. Emil Slavíček (rozvoj cukrovarnictví) nebo prof. Vladimír Kyzlink (konzervace neúdržných potravin), některé z těchto význačných osobností byly posléze přesunuty na VŠCHT v Praze. Poté byla výuka potravinářských disciplín na VŠZ zajišťována katedrou Technologie a laktologie a zde je třeba připomenout prof. Františka Šebelu a prof. Františka Dudáše.

Akademický rok 1992/93 byl pro potravináře na naší univerzitě přelomový, jelikož vznikl samostatný potravinářský obor, od roku 1995 s názvem Technologie potravin. Osobnosti, které stály u jeho vzniku a napomohly rozvoji, byly mimo jiné prof. Stanislav Gajdůšek, doc. Miloš Pelikán, prof. František Dudáš a zakladatel konference prof. Ivo Ingr. Všem jmenovaným patří ohromný dík. V roce 2013 jsme zapsali do historie potravinářství na Mendelově univerzitě v Brně další větu – byl nám předán k užívání jeden z biotechnologických pavilonů pojmenovaný po Mendelovi, který je vybaven pro výuku a výzkum poloprovozními laboratořemi. Studenti tak mají možnost praktické výuky v mikrosladovně a minipivovaru, pekařském a cukrářském, mlékařském a masném poloprovoze.

Seminář o jakosti potravin se v průběhu let přetransformoval do podoby konference s mezinárodní účastí. Hostili jsme přední potravinářské odborníky ze zemí EU i zbytku světa. Zabýváme se jakostí potravin a surovin v nejširším měřítku, složením a vlastnostmi, nutriční a senzorickou jakostí, kulinárními a technologickými vlastnostmi potravin.

S hrdostí si připomínáme význam a tradici naší alma mater v oblasti zemědělství a potravinářství. Rovněž vzpomínáme na ty, kteří se o toto nemalou měrou zasloužili. První týden v březnu tak slavíme Ingrovy dny, které jsme v roce 2009 pojmenovali s úctou a jako poděkování po panu profesorovi Ivo Ingrovi. Ten, mimo jiné, svým seminářem, který jsme přetransformovali do nynější podoby konference s mezinárodní účastí a doprovodným programem, založil tradici našeho setkávání, která bude v březnu čítat pořadové číslo 50.

Doba není jednoduchá, člověk se musí vyrovnávat s měnícími se skutečnostmi. A tak jsme v roce 2021 realizovali ročník pouze neosobně v online podobě. Konference nejsou pouze o vědeckých výsledcích a jejich sdělení, ale také má nezanedbatelný společenský rozměr. A tak i tato společenská událost kdysi vznikla, aby se lidé setkávali a při této příležitosti si předali informace o tom, čím se zabývají, a osobitý sociální rozměr ji vtisknul právě profesor Ingr.

Těšíme se, že se v roce 2024, při padesátém pokračování této akce, budeme opět moci setkat v aule naší alma mater a věříme, že tradice našeho setkávání není zanedbatelná a bude dále pokračovat. 


 

Profesor INGR


prof. Ing. Ivo Ingr, DrSc. (*19. 2. 1936 - †26. 9. 2016)

  • emeritní prorektor Vysoké školy zemědělské v Brně

  • emeritní děkan Agronomické fakulty MZLU v Brně

  • emeritní proděkan Agronomické fakulty MZLU v Brně

  • emeritní vedoucí Katedry reprodukce, zoohygieny a technologie živočišných výrobků

  • člen vědecké rady Agronomické fakulty i vědecké rady VŠZ v Brně a MZLU v Brně

  • člen vědeckých rad zemědělských výzkumných ústavů a odborů ČSAZ etc.

  • zakladatel a garant seminářů o jakosti potravin (I.-XXXIV.), které se posléze staly konferencemi

Nejenom věda a práce se studenty naplňovala život pana profesora. Kromě rodiny byla jeho koníčkem klasická hudba, historie a literatura faktu.
Pan profesor Ingr byl a v našich myslích zůstane člověkem, na kterého se nezapomíná, člověkem s velkým srdcem, širokým přehledem a nezdolným optimismem, ale také člověkem s jemnou noblesou, vnitřním klidem a lidským porozuměním.


 LOGA KONFERENCE

Loga ID2009 až 2024


MOTTO KONFERENCE

Potraviny zaujímají v lidském myšlení a potřebách podstatnou úlohu.

Zajistit si dostatek kvalitních potravin primárně bylo a stále zůstává prioritou každého jedince.


 

STUDUJ TECHNOLOGII POTRAVIN NA AF MENDELU

 


SBORNÍKY Z UPLYNULÝCH LET KE STAŽENÍ