PROGRAM
4. března 2025 (ÚTERÝ) - International Session of Food Quality and Safety Conference (program je v angličtině)
- 9:00 - Zahájení v aule (proděkan doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.)
- 9:15 - "Food Quality in Digital Age" – Section Food Safety and Quality
- Kos, I. (University of Zagreb): Dioxins in meat: From environmental pollutants to human exposure (Ivica Kos, Miroslav Jůzl, Ivan Vnučec, Jelka Pleadin, Darija Bendelja Ljoljić, Paweł Konieczka, Tamara Stamenić, Viktorija Pralas)
- Ongidi, J. (MENDELU, Foreign student, Study programme N-GAE, Kenya): Toxic effects of pesticide residues on warm-blooded animals including humans, in Kenya (Jasmine Ongidi)
- 10:05 – 10:20 Diskuze a přestávka
-
Vývoda, M. (MENDELU): Quality of dietary supplements with omega-3 fatty acids (Milan Vývoda, Karolína Beranová, Milena Matejovičová, Tomáš Komprda)
- Bendelja Ljoljić, D. (University of Zagreb): Butter - from fermentation to sensory properties (Darija Bendelja Ljoljić, Leonarda Valentina Mrkoci, Ante Rako, Ivan Vnučec, Ivica Kos)
- Demianová, A. (SPU Nitra, Slovakia): COMPASS: Coffee Mapping Analytic System – Innovative approaches for the authentication of coffee origin and evaluating its quality
-
- 11:30 – 11:45 Diskuze a přestávkal
- 11:45 - "Food Quality in Digital Age" – Section Innovation in Food Production
- Dzugan, M. (Rzeszów University, Poland): Modern methods of honey safe decrystallization
- Korčok, M. (SPU Nitra, Slovakia): Embracing the unknown: Acceptance of products with unusual textures such as edible gels
- Vnučec, I. (University of Zagreb): From tradition to innovation: Goat’s milk in modern dairy (Ivan Vnučec, Ivica Kos, Darija Bendelja Ljoljić)
- 12:55 – 13:10 Diskuze a přestávka
- Time for Online Poster Session
- 15:00 - Section "Food Symposium 5.0" - in cooperation with colleagues from the Lousiana State University, USA and guest from Italy
-
- Cuomo, A. (Stagionello, Italy): Cuomo method for dried meat
- Shrestha, P. (Lousiana State University): Sustainable Fabrication Of Cellulose-Based Antibacterial Nanocomposite Films For Active Packaging To Prevent Listeria And Salmonella Contamination (Pratiksha Shrestha, Qinglin Wu, Abouzeid, Ragab Esmail Mahmoud, Witoon Prinyawiwatkul, Karuna Kharel)
- Strydom, P.E. (Stellenbosch University, JAR): The effect of castration and different castration methods on the growth performance, meat and carcass quality of South African Boer goats (Strydom, P.E.)
- 17:15 – 17:30 Diskuze a přestávka
-
- Lituma, I. (Lousiana State University): Impact of UV-C Light Treatment on Listeria monocytogenes in Hydroponic Lettuce and Quality Assessment (Ivannova Lituma, Achyut Adhikari)
-
Jha, S. (Lousiana State University): Isolation and Characterization of Bacillus Megaterium Antimicrobial Peptide Against Listeria and Salmonella Biofilms in Hydroponic Systems (Sheetal Jha, Achyut Adhikari)
-
Shilpakar, D. (Lousiana State University): Custom-built steam conditioning as a processing intervention for Salmonella enterica reduction on in-shell pecans (Dikshya Shilpakar, Cameron Bardsley, Achyut Adhikar, Karuna Kharel)
-
Thapaliya, M. (Lousiana State University): Environmental and Strain-Specific Influences on Listeria monocytogenes Biofilm Formation and the Efficacy of Sanitization on Food Contact Surfaces (Manish Thapaliya, Achyut Adhikari)
-
Dhakal, A. (Lousiana State University): Antimicrobial Properties of Silver Nanoparticle-Impregnated Bacterial Cellulose and Biodegradability Assessment of Bacterial Cellulose for Sustainable Food Packaging (Aakankshya Dhakal, Achyut Adhikari)
5. března 2025 (STŘEDA) - 51. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2025
- 9:00 - Zahájení v aule
- 9:00 – 9:20 Zahájení konference, přivítání účastníků
- Skládanka, J. (MENDELU): Úvodní slovo MENDELU
- Skřivánek, M. (MZe): Úvodní slovo z MZe
- 9:20 – 10:45 První blok vyžádaných přednášených sdělení
- Semerád, Z. (SVS ČR): Veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat proti týrání
- Beneš, P. (MZe ČR): Aktuality z oblasti spolupráce s EFSA
- Pivoňka, J. (PK ČR): Aktuální informace k udržitelnosti v oblasti zpracování masa
- 10:30 – 10:50 Diskuze
- 10:50 – 11:20 Přestávka na občerstvení
- 11:20 – 12:40 Druhý blok vyžádaných přednášených sdělení
- Serraino, A. (University of Bologna, Italy): Dry curing of meat
- Ivanišová, E. (SPU, Nitra, Slovensko): Obohacené potraviny a jejich význam pro konzumenty 21. století
- Sluková, M. (VŠCHT, Praha): Aktuální výzkum v oblasti cereální chemie a technologie
- Cejpek, K. (VŠCHT, Praha): Vliv α-dikarbonylových sloučenin vznikajících z cukrů na kvalitu potravin
- 12:40 – 13:00 Diskuze
- 13:00 – 13:30 Třetí blok vyžádaných přednášených sdělení
-
- Kouřimská, L. (ČZU, Praha): Využití hmyzu v agro-potravinářském sektoru
- Golian, J. (SPU, Nitra): Specifika zeměpisného označování potravin na Slovensku
- Hřivna, L. (MENDELU): Výročí narození, význam a odkaz profesora Hošpese
- 13:30 – 13:55 Nejlepší postery
- 14:00 – 15:00 Oběd (budova O, 1. patro)
- 9:00 – 16:00
- Posterová sekce (online, chodba před aulou)
- 14:30 - Zasedání Výboru pro kvalitu potravin (PK ČR) - M 2.11 (pozvánka pouze pro členy výboru)
- 15:00 - Předání ocenění "hvězd" a diplomů soutěže Czech Beer Star
- 18:00 Společenský večer (budova X)
6. března 2025 (ČTVRTEK) - Den s mlékem na MENDELU
Zde je odkaz na online MS TEAMS
- 9:00 - Zahájení v aule (děkan prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.) 9:15 - První blok přednášených sdělení
- Kopáček, J. (ČMSM): Aktuální informace z mlékárenství
- Němečková, I. (VÚM, Praha): Výzkumné aktivity VÚM v prvovýrobě a zpracování mléka
- Horáčková, Š. (VŠCHT, Praha): Vývoj v oblasti nahrazování živočišných bílkovin jinými zdroji
- 11:15 - Druhý blok přednášených sdělení
- Samková, E. (JČU, České Budějovice): Využití plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) při obohacování jogurtů
- Salek, R.N. (UTB, Zlín): Faktory ovlivňující funkční vlastnosti tavených sýrů
- Juřicová, H. (VÚVeL, Brno): Mikrobiální profilování sýrů zrajících pod mazem: Vliv startovacích kultur a prostředí výroby
-
- Čejna, V. (Savencia): Aktuální trendy jednoporcových výrobků v oblasti sýrařské gastronomie
- Hurňák, O. (Novonesis): 150 rokov v mliekarenskom priemysle
- Kalhotka, L. (MENDELU): Použití ochranných kultur při výrobě tvarohů a sýrů
- 13:00 - Diskuze, ukončení dne a oběd