Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Ingrovy dny

Program

PROGRAM 

4. března 2025 (ÚTERÝ) - International Session of Food Quality and Safety Conference (program je v angličtině)

  • 9:00 - Zahájení v aule (proděkan doc. Ing. Daniel Falta, Ph.D.)
  • 9:15 - "Food Quality in Digital Age" – Section Food Safety and Quality
    • Kos, I. (University of Zagreb): Dioxins in meat: From environmental pollutants to human exposure (Ivica Kos, Miroslav Jůzl, Ivan Vnučec, Jelka Pleadin, Darija Bendelja Ljoljić, Paweł Konieczka, Tamara Stamenić, Viktorija Pralas) 
    • Ongidi, J. (MENDELU, Foreign student, Study programme N-GAE, Kenya): Toxic effects of pesticide residues on warm-blooded animals including humans, in Kenya  (Jasmine Ongidi) 
  • 10:05 – 10:20 Diskuze a přestávka
    • Vývoda, M. (MENDELU): Quality of dietary supplements with omega-3 fatty acids (Milan Vývoda, Karolína Beranová, Milena Matejovičová, Tomáš Komprda) 

    • Bendelja Ljoljić, D. (University of Zagreb): Butter - from fermentation to sensory properties (Darija Bendelja Ljoljić, Leonarda Valentina Mrkoci, Ante Rako, Ivan Vnučec, Ivica Kos) 
    • Demianová, A. (SPU Nitra, Slovakia): COMPASS: Coffee Mapping Analytic System – Innovative approaches for the authentication of coffee origin and evaluating its quality
  • 11:30 – 11:45 Diskuze a přestávkal
  • 11:45 - "Food Quality in Digital Age" – Section Innovation in Food Production
    • Dzugan, M. (Rzeszów University, Poland): Modern methods of honey safe decrystallization
    • Korčok, M. (SPU Nitra, Slovakia): Embracing the unknown: Acceptance of products with unusual textures such as edible gels
    • Vnučec, I. (University of Zagreb): From tradition to innovation: Goat’s milk in modern dairy (Ivan Vnučec, Ivica Kos, Darija Bendelja Ljoljić)
  • 12:55 – 13:10 Diskuze a přestávka
  • Time for Online Poster Session
  • 15:00 - Section "Food Symposium 5.0" - in cooperation with colleagues from the Lousiana State University, USA and guest from Italy
    • Cuomo, A. (Stagionello, Italy): Cuomo method for dried meat
    • Shrestha, P. (Lousiana State University): Sustainable Fabrication Of Cellulose-Based Antibacterial Nanocomposite Films For Active Packaging To Prevent Listeria And Salmonella Contamination (Pratiksha Shrestha, Qinglin Wu, Abouzeid, Ragab Esmail Mahmoud, Witoon Prinyawiwatkul, Karuna Kharel)
    • Strydom, P.E. (Stellenbosch University, JAR): The effect of castration and different castration methods on the growth performance, meat and carcass quality of South African Boer goats (Strydom, P.E.)
  • 17:15 – 17:30 Diskuze a přestávka
    • Lituma, I. (Lousiana State University): Impact of UV-C Light Treatment on Listeria monocytogenes in Hydroponic Lettuce and Quality Assessment (Ivannova Lituma, Achyut Adhikari)
    • Jha, S. (Lousiana State University): Isolation and Characterization of Bacillus Megaterium Antimicrobial Peptide Against Listeria and Salmonella Biofilms in Hydroponic Systems (Sheetal Jha, Achyut Adhikari)

    • Shilpakar, D. (Lousiana State University): Custom-built steam conditioning as a processing intervention for Salmonella enterica reduction on in-shell pecans (Dikshya Shilpakar, Cameron Bardsley, Achyut Adhikar, Karuna Kharel)

    • Thapaliya, M. (Lousiana State University): Environmental and Strain-Specific Influences on Listeria monocytogenes Biofilm Formation and the Efficacy of Sanitization on Food Contact Surfaces (Manish Thapaliya, Achyut Adhikari)

    • Dhakal, A. (Lousiana State University): Antimicrobial Properties of Silver Nanoparticle-Impregnated Bacterial Cellulose and Biodegradability Assessment of Bacterial Cellulose for Sustainable Food Packaging (Aakankshya Dhakal, Achyut Adhikari)


 

5. března 2025 (STŘEDA) - 51. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2025

  • 9:00 - Zahájení v aule 
  • 9:00 – 9:20 Zahájení konference, přivítání účastníků
    • Skládanka, J. (MENDELU): Úvodní slovo MENDELU
    • Skřivánek, M. (MZe): Úvodní slovo z MZe
  • 9:20 – 10:45 První blok vyžádaných přednášených sdělení
    • Semerád, Z. (SVS ČR): Veterinární zákon a zákon na ochranu zvířat proti týrání
    • Beneš, P. (MZe ČR): Aktuality z oblasti spolupráce s EFSA
    • Pivoňka, J. (PK ČR): Aktuální informace k udržitelnosti v oblasti zpracování masa
  • 10:30 – 10:50 Diskuze
  • 10:50 – 11:20 Přestávka na občerstvení
  • 11:20 – 12:40 Druhý blok vyžádaných přednášených sdělení
    • Serraino, A. (University of Bologna, Italy):  Dry curing of meat
    • Ivanišová, E. (SPU, Nitra, Slovensko): Obohacené potraviny a jejich význam pro konzumenty 21. století
    • Sluková, M. (VŠCHT, Praha): Aktuální výzkum v oblasti cereální chemie a technologie
    • Cejpek, K. (VŠCHT, Praha): Vliv α-dikarbonylových sloučenin vznikajících z cukrů na kvalitu potravin
  • 12:40 – 13:00 Diskuze
  • 13:00 – 13:30 Třetí blok vyžádaných přednášených sdělení
    • Kouřimská, L. (ČZU, Praha): Využití hmyzu v agro-potravinářském sektoru
    • Golian, J. (SPU, Nitra): Specifika zeměpisného označování potravin na Slovensku
    • Hřivna, L. (MENDELU): Výročí narození, význam a odkaz profesora Hošpese
  • 13:30 – 13:55 Nejlepší postery
  • 14:00 – 15:00 Oběd (budova O, 1. patro)

  •  9:00 – 16:00
  • 14:30 - Zasedání Výboru pro kvalitu potravin (PK ČR) - M 2.11 (pozvánka pouze pro členy výboru)
  • 15:00 - Předání ocenění "hvězd" a diplomů soutěže Czech Beer Star
  • 18:00 Společenský večer (budova X)

 6. března 2025 (ČTVRTEK) - Den s mlékem na MENDELU 

Zde je odkaz na online MS TEAMS

  • 9:00 - Zahájení v aule (děkan prof. MVDr. Leoš Pavlata, Ph.D.)
  • 9:15 - První blok přednášených sdělení
    • Kopáček, J. (ČMSM): Aktuální informace z mlékárenství
    • Němečková, I. (VÚM, Praha): Výzkumné aktivity VÚM v prvovýrobě a zpracování mléka
    • Horáčková, Š. (VŠCHT, Praha): Vývoj v oblasti nahrazování živočišných bílkovin jinými zdroji
    10:55 – 11:15 Diskuze a přestávka
    11:15 - Druhý blok přednášených sdělení
    • Samková, E. (JČU, České Budějovice): Využití plodů bezu černého (Sambucus nigra L.) při obohacování jogurtů 
    • Salek, R.N. (UTB, Zlín): Faktory ovlivňující funkční vlastnosti tavených sýrů
    • Juřicová, H. (VÚVeL, Brno): Mikrobiální profilování sýrů zrajících pod mazem: Vliv startovacích kultur a prostředí výroby
    • Čejna, V. (Savencia): Aktuální trendy jednoporcových výrobků v oblasti sýrařské gastronomie
    • Hurňák, O. (Novonesis): 150 rokov v mliekarenskom priemysle
    • Kalhotka, L. (MENDELU): Použití ochranných kultur při výrobě tvarohů a sýrů
  • 13:00 - Diskuze, ukončení dne a oběd